Akcenta logo

    Ranní zprávy 05.02.2024

    05. 02. 2024

    Image

    Klíčové události

    - USA: Míra nezaměstnanosti v lednu stagnovala na 3,7 %. V lednu bylo vytvořeno 353 tis. pracovních míst mimo zemědělský sektor NFP. Spotřebitelská důvěra podle Michiganské univerzity v lednu dle finálních dat vzrostla na 79,0 b. Průmyslové objednávky v prosinci vzrostly o 0,2 % m/m.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: České koruně se v závěru týdne na měnovém páru s eurem nedařilo. Zatímco v ranních hodinách se obchodovalo mírně nad hladinou 24,85 CZK/EUR, odpoledne koruna zakončila nad úrovní 24,95 CZK/EUR. Zamířila na svá minima od května 2022.

    - USDCZK & PLNCZK: České měně se v pátek nedařilo ani vůči americkému dolaru. Zprvu sice převažovalo obchodování v širším okolí hladiny 22,85 CZK/USD, odpoledne však v reakci na vývoj na eurodolaru prudce oslabila k úrovni 23,10 CZK/USD. Zakončila pak mírně nad touto hladinou. Na měnovém páru s polským zlotým se koruně nepodařilo umazat čtvrteční ztráty a v souhrnu dále mírně oslabila, v závěru odpoledne se pohybovala nad hladinou 5,75 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn maďarský forint v závěru týdne odevzdal čtvrteční zisky, již od dopoledne v jeho případě převládal oslabující trend a postupně zamířil k hladině 384,5 HUF/EUR. Mírné ztráty si vůči euru připsal také polský zlotý, který v reakci na vývoj na eurodolaru oslabil těsně pod hladinu 4,33 PLN/EUR.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru se zprvu obchodovalo v blízkosti hladiny 1,090 USD/EUR, po zveřejnění lednových čísel z amerického pracovního trhu však dolar prudce posílil k hladině 1,080 USD/EUR, na které se obchodovalo i na konci odpoledne. Dle dat bylo v lednu vytvořeno 353 tis. pracovních míst mimo zemědělský sektor NFP, což je ve srovnání s tržním očekáváním výrazněji více (tržní odhad 180 tis.). Za prosinec kromě toho došlo k větší revizi směrem nahoru, a to z 216 tis. míst na 333 tis. Lednový nárůst zaměstnanosti je nejvyšší za poslední rok, což signalizuje, že americký trh práce stále zůstává napjatý. Pravděpodobnost rychlého poklesu sazeb se tak výrazně snižuje. Míra nezaměstnanosti přitom již třetí měsíc v řadě setrvala na úrovni 3,7 % (tržní odhad mírný růst na 3,8 %). Zveřejněna byla také finální data z průzkumu Michiganské univerzity mezi americkými spotřebiteli. Dle těchto konečných statistik důvěra spotřebitelů vzrostla z prosincových 69,7 b. na 79,0 b. Původní předběžný odhad tak byl ještě mírně revidován směrem nahoru (z 78,9 b.). Jde o nejvyšší hodnotu od července 2021. Očekávání do budoucna bylo revidováno směrem nahoru (z 75,9 b. na 77,1 b.), hodnocení současné situace směrem dolů (z 83,3 b. na 81,9 b.).

    Očekávaná data a události

    - Eurozóna: Kompozitní index PMI – finální údaj (leden), Index PMI v sektoru služeb – finální údaj (leden), Ceny průmyslových výrobců (prosinec)

    - Německo: Zahraniční obchod (prosinec), Kompozitní index PMI – finální údaj (leden), Index PMI v sektoru služeb – finální údaj (leden)

    - USA: Kompozitní index PMI – finální údaj (leden), Index PMI v sektoru služeb – finální údaj (leden), Index ISM v sektoru služeb (leden)

    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube