Akcenta logo

    Ranní zprávy 12.03.2024

    12. 3. 2024

    Klíčové události

    - ČR: Index spotřebitelských cen dosáhl v únoru hodnoty +2,0 procenta meziročně. Pokud jde o jeho meziměsíční srovnání, zde Český statistický úřad eviduje nárůst o 0,3 procenta.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Pondělí bylo na klíčové události poměrně skoupé, jedna zásadní se ale přeci jen stala. Český statistický úřad totiž zveřejnil nové údaje týkající se únorové míry inflace. Ta měla hodnotu +2,0 procenta meziročně, respektive +0,3 procenta meziměsíčně. Což mimo jiné znamená, že se tak po více jak pěti letech vrátila na inflační cíl České národní banky (ČNB). Únorová inflace se zároveň nacházela výrazně pod prognózou ČNB, která pro toto období predikovala růst o 2,8 procenta. Její aktuální svižné odeznívání tak centrálním bankéřům otevírá prostor pro další rychlé snižování úrokových sazeb již v první polovině letošního roku. V meziměsíčním srovnání se v únoru zdražovalo primárně v oddílu doprava, kde vzrostly ceny pohonných hmot a olejů (+4,3 procenta). Zdražení se týkalo i oddílu rekreace a kultura, kde byly vyšší ceny dovolených s komplexními službami (+6,0 procenta) s ohledem na zimní sezónu. A v neposlední řadě ke zdražení došlo v oddílu ostatní zboží a služby. V citlivých oddílech spotřebního koše ceny meziměsíčně v průměru buď stagnovaly (bydlení, voda, energie, paliva) nebo dokonce v případě potravin poklesly (-0,3 procenta). Pro letošní rok pak lze očekávat zpomalení spotřebitelské inflace do rozmezí 1,9 až 2,3 procenta. Nejistotu představuje i nadále opožděný efekt přeceňování zboží a služeb v dalších měsících. A jak se na úvod nového týdne dařilo české koruně? Ve srovnání s eurem si polepšila, když stlačila kurz na úroveň 25,29 CZK/EUR. To je její nejlepší výsledek od konce února.

    - USDCZK & PLNCZK: Na měnovém páru koruny a amerického dolaru už byl vývoj odlišný. Koruna posilovala zejména časně zrána a pak později odpoledne. A protože mezitím zase udával tempo dolar, došlo nakonec remízu. Ranní i odpolední kurz měly hodnotu 23,15 CZK/USD. Třetí trh, třetí možný scénář. V duelu české koruny a polského zlotý byl vítěz zřejmý, stala se jím druhá jmenovaná měna, která posílila až a hranici 5,91 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Co se týče ostatních regionálních měn, na nich byla v pondělí situace následující. Maďarský forint si polepšil, ale doslova jen kosmeticky, neboť z ranního kurzu 394,5 HUF/EUR dokázal na konci dne udělat 394,3 HUF/EUR. A to zejména zásluhou silného odpoledne, během něhož umazal všechny dříve utrpěné ztráty a posléze přidat ještě něco málo navíc. Polský zlotý potvrdil svoji pondělní formu skvělým výkonem i na měnovém páru s eurem, kde dokázal stlačit kurz na hladinu 4,277 PLN/EUR. Takto nízko se kurz nepohyboval už více než čtyři roky.

    - EURUSD: Jasného vítěze měl i poslední námi sledovaný měnový pár, a sice ten hlavní, tedy eurodolar. Za delší konec pomyslného provazu včera tahal dolar, jemuž se podařilo snížit kurz na úroveň 1,093 USD/EUR. To je stejná hodnota, na níž se držel třeba minulý čtvrtek.

    Očekávaná data a události

    - ČR: Maloobchodní tržby (leden).

    - Německo: Index spotřebitelských cen (únor).

    - USA: Index spotřebitelských cen (únor).

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube