Akcenta logo

    Ranní zprávy 13.05.2024

    13. 05. 2024

    Image

    Klíčové události

    - ČR: Podíl nezaměstnaných osob se v dubnu snížil na 3,7 %.

    - Maďarsko: Spotřebitelské ceny v dubnu vzrostly o 0,7 % m/m a o 3,7 % r/r.

    - USA: Spotřebitelská důvěra podle průzkumu Michiganské univerzity v květnu dle předběžného odhadu klesla na 67,4 b. (z dubnových 77,2 b.).

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: V závěru týdne bylo obchodování na měnovém páru české koruny a eura poklidnější. Koruna si udržela předešlé zisky a stejně jako ve čtvrtek i v pátek zakončila mírně nad hladinou 24,90 CZK/EUR. Zveřejněny byly dubnové statistiky z tuzemského trhu práce, kdy došlo k poklesu podílu nezaměstnaných osob z březnových 3,9 % na 3,7 %. Za tímto snížením stála pokračující pozitivní sezónnost, tj. především otevírání sezónních pracovních pozic ve stavebnictví, v zemědělství a v některých službách. Stále platí, že česká ekonomika generuje poměrně vysoký počet volných nabízených míst a recese tuzemské ekonomiky v loňském roce se do zhoršení situace na pracovním trhu promítla jen velmi okrajově. Zveřejněn byl zápis z posledního zasedání České národní banky (ČNB), kde došlo ke snížení sazeb o 50 bazických bodů (hlavní sazba 5,25 %). Dle zápisu J. Frait a T. Holub zvažovali výraznější snížení hlavní sazby, než jaké se nakonec odhlasovalo (o 75 bazických bodů).

    - USDCZK & PLNCZK: Na měnovém páru s americkým dolarem si koruna dokázala udržet většinu předešlých zisků, v závěru odpoledne se pohybovala na hladině 23,15 CZK/USD. Vůči polskému zlotému se české měně podařilo posílit, když zamířila na hladinu 5,80 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn si maďarský forint vůči euru udržel předešlé zisky a v závěru pátečního odpoledne se pohyboval pod hladinou 388 HUF/EUR. Polskému zlotému se naopak na měnovém páru s eurem nedařilo a zamířil z ranních 4,285 PLN/EUR na hladinu 4,30 PLN/EUR na konci odpoledne.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru v souhrnu mírně posílil americký dolar, když na konci odpoledne zavíral mírně nad hladinou 1,075 USD/EUR. A to i navzdory zklamání v podobě předběžného odhadu důvěry amerických spotřebitelů za květen. Po zveřejnění těchto dat sice oslabil k hladině 1,079 USD/EUR, ztráty však posléze umazal. Spotřebitelská důvěra dle Michiganské univerzity v květnu překvapivě silně poklesla, k výraznému poklesu důvěry došlo v hodnocení současných i budoucích podmínek. Zároveň došlo k nárůstu inflačních očekávání. Detailnější pohled je pro americký Fed poměrně znepokojivý. Vypadá to, že se situace v americké ekonomice začíná zhoršovat, avšak inflace neodeznívá. Pokud by tomu tak skutečně bylo (bude velmi záležet na dalších datech v nejbližších týdnech a měsících), tak by Fed musel držet sazby výše po delší dobu navzdory zhoršující se ekonomické situaci. Riziko stagflace se tak mírně zvýšilo, avšak zatím je stále spíše jen v teoretické rovině.

    Očekávaná data a události

    - ČR: Index spotřebitelských cen (duben)

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube