Akcenta logo

    Ranní zprávy 15.04.2024

    15. 4. 2024

    Klíčové události

    - ČR: Běžný účet platební bilance skončil v únoru přebytkem ve výši 39,15 mld. Kč.

    - Německo: Spotřebitelské ceny v březnu dle finálních dat vzrostly o 0,4 % m/m a o 2,2 % r/r (dle údajů harmonizovaných s EU vzrostly o 0,6 % m/m a o 2,3 % r/r).

    - USA: Spotřebitelská důvěra dle Michiganské univerzity v dubnu dle předběžného odhadu klesla na 77,9 b.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: České koruně se v pátek na měnovém páru s eurem podařilo udržet si čtvrteční zisky, kdy zamířila pod hladinu 25,40 CZK/EUR. Pod touto úrovní se obchodovalo v průběhu celého dne.

    - USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru se české měně naopak v závěru týdne nedařilo. Již od ranních hodin v jejím případě převládal oslabující trend a postupně tak oslabila z okolí hladiny 23,70 CZK/USD nad úroveň 23,85 CZK/USD na konci odpoledne. Pohybuje se na svých nejslabších hodnotách od listopadu 2022. Na měnovém páru s polským zlotým si koruna dokázala připsat zisky, když zamířila z hladiny 5,95 CZK/PLN na úroveň 5,92 CZK/PLN na konci odpoledne a je tak nejsilnější za poslední týden.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se maďarskému forintu nedařilo a odevzdal tak čtvrteční zisky, kdy posílil pod hladinu 390 HUF/EUR. Již od ranních hodin v jeho případě převažoval oslabující trend a obchodování se postupně přesunulo z hladiny 390 HUF/EUR k úrovni 393,5 HUF/EUR. Ztráty si vůči společné evropské měně v pátek připsal také polský zlotý, který zavíral na hladině 4,285 PLN/EUR.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru se dařilo americkému dolaru a prolomil hladinu 1,07 USD/EUR, která představuje silnou technickou úroveň, od které se euro v posledních měsících již několikrát odrazilo nahoru. Na konci odpoledne se obchodovalo až na hladině 1,063 USD/EUR, euro je tak nejslabší od loňského listopadu. Jako hlavní důvod pro toto výrazné oslabování eura lze vidět rozdílná očekávání, co se týče vývoje měnové politiky evropské (ECB) a americké centrální banky (Fed). ECB na čtvrtečním zasedání signalizovala, že by za příznivých podmínek mohlo dojít k poklesu sazeb již v červnu. Sázky na brzké snížení sazeb ze strany Fedu se však naopak snižují (v souvislosti se zrychlováním CPI inflace). Pokles sazeb v USA již v červnu je tak stále méně pravděpodobný.

    Očekávaná data a události

    - Eurozóna: Průmyslová produkce (únor)

    - Polsko: Index spotřebitelských cen – finální údaj (březen)

    - USA: Index výrobní aktivity v okolí New Yorku (duben), Maloobchodní tržby (březen), Index vývoje na trhu nemovitostí NAHB (duben)

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube