Akcenta logo

    Ranní zprávy 15.05.2024

    15. 05. 2024

    Image

    Klíčové události

    • ČR: Běžný účet platební bilance skončil v březnu přebytkem ve výši 64,39 mld. Kč.
    • Eurozóna: Index ekonomického sentimentu ZEW v květnu roste na 47,0 b.
    • Německo: Spotřebitelské ceny v dubnu dle finálních dat vzrostly o 0,5 % m/m a o 2,2 % r/r (dle údajů harmonizovaných s EU vzrostly o 0,6 % m/m a o 2,4 % r/r). Index ekonomického sentimentu ZEW v květnu roste na 47,1 b. Dílčí index hodnocení současné situace roste na -72,3 b.
    • USA: Index optimismu mezi malými podniky NFIB v dubnu vzrostl na 89,7 b. Ceny průmyslových výrobců v dubnu vzrostly o 0,5 % m/m a o 2,2 % r/r.

    Vývoj na devizovém trhu

    • EURCZK: Česká koruna včera zprvu posilovala pod hladinu 24,75 CZK/EUR, zisky však v průběhu odpoledne odevzdala a v souhrnu mírně oslabila. V závěru odpoledne probíhalo obchodování na hladině 24,78 CZK/EUR. Běžný účet platební bilance v březnu překvapil výraznějším přebytkem v porovnání s tržním konsenzem (64,4 mld. Kč vs. tržní odhad 20,5 mld. Kč). Za výrazným nárůstem stál zejména přebytek obchodu se zbožím a službami.
    • USDCZK & PLNCZK: Na měnovém páru s americkým dolarem si česká měna udržela pondělní zisky, kdy posílila pod hranici 23 CZK/USD. Dokázala je dále mírně rozšířit, když včera odpoledne zakončila pod hladinou 22,90 CZK/USD. Pohybuje se tak na svých maximech od začátku února. Vůči polskému zlotému si koruna naopak zisky udržet nedokázala a v závěru odpoledne se pohybovala na úrovni 5,80 CZK/PLN.
    • EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se maďarskému forintu podařilo udržet předešlé zisky a dále je rozšířil, když posílil mírně nad hladinu 385,5 HUF/EUR, pohybuje se tak na svých maximech od února. Viceguvernér maďarské centrální banky (MNB) B. Virág uvedl, že banka pravděpodobně do konce června sníží hlavní sazbu na úroveň 6,75 – 7,00 % (předchozí prohlášení uváděla úroveň 6,50 – 7,00 %). Polskému zlotému se vůči společné evropské měně rovněž dařilo a dále posílil na hladinu 4,27 PLN/EUR (měsíční maxima zlotého).
    • EURUSD: Na hlavním měnovém páru se včera dařilo euru, které již od dopoledne převážně posilovalo a zakončilo na hladině 1,083 USD/EUR. Pro vývoj na eurodolaru ve druhé polovině května bude extrémně důležitá právě dubnová spotřebitelská inflace (CPI) v USA, která bude zveřejněna dnes. Vyšší inflace v jádrové složce může vrátit do hry posilování dolaru (k hladině 1,07 USD/EUR a níže). Na druhé straně, pokud inflace překvapí slabším růstem, tak to bude impuls pro výrazné oslabení dolaru (hladině 1,086 USD/EUR, alternativně až 1,095 USD/EUR – hodnoty dolaru z poloviny března). Finanční trh by totiž slabší inflaci četl jako šanci na dřívější a rychlejší snižování sazeb v USA. Zveřejněna byla dubnová výrobní inflace, ceny sice vzrostly více, než se čekalo (0,5 % m/m vs. odhad 0,3 % m/m), březnová data však zároveň byla revidována směrem dolů (z 0,2 % m/m na -0,1 % m/m) – šéf Fedu J. Powell ve svém odpoledním projevu uvedl, že právě PPI inflace vyzněla smíšeným dojmem. Podotkl také, že i přes nedávný nárůst inflace Fed nepředpokládá zvýšení sazeb.

    Očekávaná data a události

    • Eurozóna: Průmyslová produkce (březen), Hrubý domácí produkt (1. čtvrtletí)
    • Polsko: Index spotřebitelských cen – finální údaj (duben), Hrubý domácí produkt – předběžný odhad (1. čtvrtletí)
    • USA: Index spotřebitelských cen (duben), Index výrobní aktivity v okolí New Yorku (květen), Maloobchodní tržby (duben)
    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube