Akcenta logo

    Ranní zprávy 16.04.2024

    16. 4. 2024

    Klíčové události

    - Eurozóna: Průmyslová produkce si v únoru meziměsíčně polepšila o 0,8 procenta. Pokud však jde o její meziroční srovnání, zde statistici evidují 6,4procentní pokles.

    - Polsko: Index spotřebitelských cen se podle finálního březnového údaje zastavil na hodnotě 0,2 procenta meziměsíčně, respektive 2,0 procenta meziročně.

    - USA: Index výrobní aktivity v okolí New Yorku se aktuálně pohybuje na úrovni -14,3 bodu, maloobchodní tržby v břenu dosáhly hladiny 0,7 meziměsíčně, totiž 4,02 procenta meziročně. Index vývoje na trhu nemovitostí NAHB se drží na hladině 51 bodů.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Česká koruna včera značnou část dne posilovala, ovšem v průběhu odpoledne se trend obrátil a tuzemská měna o všechny své dřívější zisky přišla. Ve výsledku se tak na měnovém kurzu pranic nezměnilo – ráno i odpoledne měl hodnotu 25,33 CZK/EUR.

    - USDCZK & PLNCZK: V případě koruny a amerického dolaru byl pondělní vývoj poněkud odlišný. Česká měna si sice část dílčích zisků připsala, po obědě se však chopil iniciativy dolar, kterému se podařilo vyhnat kurz na úroveň 23,83 CZK/USD. Kde se koruně naopak dařilo, byl devizový trh s polským zlotým – posilovala takřka po celý den, díky čemuž si polepšila o tři haléře těsně nad hladinu 5,88 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Maďarský forint v úvodu dne posílil, avšak jelikož už žádný další úspěch nepřidal, nakonec o část půdy pod nohami přišel, a to právě ve prospěch eura. Což řečí čísel znamená kurz 394,4 HUF/EUR, který je nejvyšší od 3. dubna. Oslabila také zbylá regionální měna, tedy polský zlotý. V jeho případě euro zásluhou několika po sobě jdoucích dílčích zisků navýšilo směnný kurz na hladinu 4,304 PLN/EUR.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru byl vítěz zřejmý. Byl jím americký dolar, který na úkor eura posílil na úroveň 1,063 USD/EUR. Tam se nacházel naposledy začátkem listopadu.

    Očekávaná data a události

    - Eurozóna: Bilance zahraničního obchodu (únor), index ekonomického sentimentu ZEW (duben).

    - Německo: Index ekonomického sentimentu ZEW (duben).

    - Polsko: Index spotřebitelských cen – jádrová složka (březen).

    - USA: Počet nově vydaných stavebních povolení, počet nově zahájených výstaveb, průmyslová produkce (vše březen), projev šéfa Fedu Jeroma Powella.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube