Akcenta logo

    Ranní zprávy 16.05.2024

    16. 05. 2024

    Image

    Klíčové události

    • Eurozóna: Hrubý domácí produkt v 1. čtvrtletí předběžně +0,3 % k/k a +0,4 % r/r. Průmyslová produkce v březnu +0,6 % m/m a -1,0 % r/r.
    • Polsko: Spotřebitelské ceny v dubnu finálně +1,1 % m/m a +2,4 % r/r. Hrubý domácí produkt v 1. čtvrtletí předběžně +0,4 % k/k a +1,3 % r/r.
    • USA: Spotřebitelské ceny v dubnu +0,3 % m/m a +3,4 % r/r a v jádrové složce +0,3 % m/m a +3,6 % r/r. Maloobchodní tržby v dubnu 0 % m/m a +3 % r/r.

    Vývoj na devizovém trhu

    • EURCZK: Koruna ve středu dokázala posílit a v průběhu odpoledne zamířila k hladině 24,70 CZK/EUR. Koruně pomohl vývoj na eurodolaru (oslabení dolaru). Ve druhé polovině tohoto týdne již nebudou zveřejněny žádné významnější domácí makroekonomické statistiky. Koruna se navíc dostala do blízkosti důležité technické úrovně (24,70 CZK/EUR), což znamená, že ve druhé polovině týdne se podle nás pravděpodobnost dalšího posilování české měny snižuje.
    • USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru koruna včera odpoledne výrazněji posílila po odpoledních statistikách z USA a zamířila pod hladinu 22,80 CZK/USD (nejsilnější hodnoty koruny od konce ledna). Na měnovém páru s polským zlotým se obchodovalo v blízkosti hladiny 5,80 CZK/PLN.
    • EURHUF & EURPLN: Včera se dařilo i zbylým středoevropským měnám, které vůči euru shodně posilovaly. Maďarský forint zamířil pod hladinu 386 HUF/EUR a polský zlotý v závěru odpoledne testoval hladinu 4,26 PLN/EUR.
    • EURUSD: Obchodování na hlavním měnovém páru bylo během včerejška ovlivněno vyčkáváním na velmi důležitou statistiku dubnové spotřebitelské inflace (CPI) v USA. Až do odpoledních 14:30 se tak obchodovalo v úzkém rozmezí 1,082 – 1,083 USD/EUR a po zveřejnění inflace euro skokově posílilo k hladině 1,087 USD/EUR. CPI inflace v posledních měsících překvapovala směrem nahoru (realita byla vyšší než tržní konsenzus). K tomu, včera nedošlo, když celková inflace i její jádrová složka v dubnu vzrostly v souladu s tržním odhadem. Paralelně s inflací však byly v USA zveřejněny i slabší maloobchodní tržby za duben či slabší index výrobní aktivity v okolí New Yorku za květen. I zde je podle nás nutné hledat důvody, proč euro zisky udrželo. Dnes bude z USA zveřejněna další várka nových statistik. V případě, že nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti opět dostanou nad 230 tis., tak by se jednalo o další impuls pro oslabení dolaru.

    Očekávaná data a události

    • Polsko: Index spotřebitelských cen (duben) – jádrová složka
    • USA: Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti (do 11/5), Index výrobní aktivity v okolí Philadelphie (květen), Stavební povolení a zahájené stavby domů (duben), Průmyslová produkce (duben), Projevy centrálních bankéřů (Fed) – Barr, Harker, Mesterová, Bostic
    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube