Akcenta logo

    Ranní zprávy 17.04.2024

    17. 4. 2024

    Klíčové události

    - Eurozóna: Bilance zahraničního obchodu skončila v únoru přebytkem ve výši 23,6 mld. eur. Index ekonomického sentimentu ZEW v dubnu roste na 43,9 b.

    - Německo: Index ekonomického sentimentu ZEW v dubnu roste na 42,9 b. Dílčí index hodnocení současné situace roste na -79,2 b.

    - Polsko: Růst spotřebitelských cen v jádrové složce v březnu zpomalil na 4,6 % r/r.

    - USA: Počet nově vydaných stavebních povolení v březnu klesl o 4,3 % m/m. Počet zahájených staveb domů v březnu klesl o 14,7 % m/m. Průmyslová produkce v březnu vzrostla o 0,4 % m/m, meziročně se nezměnila.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: České koruně se včera na měnovém páru s eurem podařilo posílit, odpoledne směřovala k hladině 25,20 CZK/EUR. Později část zisků odevzdala a zakončila mírně nad hladinou 25,25 CZK/EUR. Domácí makroekonomický kalendář byl prázdný, za pozornost budou dnes stát březnové ceny tuzemských průmyslových výrobců.

    - USDCZK & PLNCZK: Koruně se dařilo také vůči americkému dolaru, kdy posílila pod hladinu 23,70 CZK/USD. Odpoledne rovněž část zisků odevzdala a v závěru odpoledne probíhalo obchodování nad úrovní 23,75 CZK/USD. Na měnovém páru s polským zlotým koruna rovněž posílila a rozšířila tak své zisky z předešlých dnů. Na konci odpoledne se obchodovalo na hranici 5,80 CZK/PLN (a je tak nejsilnější za více než dva měsíce).

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn maďarský forint vůči euru jen mírně oslabil, když zakončil na hladině 395 HUF/EUR (dvoutýdenní minima forintu). Polský zlotý vůči společné evropské měně již od ranních hodin ztrácel, postupně zamířil z hladiny 4,315 PLN/EUR nad úroveň 4,355 PLN/EUR. Nachází se tak na svých minimech od konce ledna. Polské spotřebitelské ceny v jádrové složce v březnu vzrostly o 4,6 % r/r, což je nejnižší úroveň od října 2021 (v únoru 5,4 % r/r).

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru si americký dolar udržel zisky z předešlých dnů, v závěru odpoledne se stejně jako v pondělí obchodovalo pod hladinou 1,065 USD/EUR. Příjemně překvapil dubnový průzkum institutu ZEW, dle kterého vzrostla důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku a v ekonomiku eurozóny více, než se čekalo. V rámci eurozóny došlo ke zlepšení indexu na 43,9 b. (tržní odhad 37,2 b.), což je nejvyšší hodnota od února 2022. V případě Německa se pak ekonomický sentiment zvýšil na 42,9 b. (tržní odhad 35,9 b.), což je rovněž nejvíce od února 2022.

    Očekávaná data a události

    - ČR: Ceny průmyslových výrobců (březen)

    - Eurozóna: Index spotřebitelských cen – finální údaj (březen)

    - USA: Béžová kniha Fedu

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube