Akcenta logo

    Ranní zprávy 22.03.2024

    22. 3. 2024

    Klíčové události

    - Eurozóna: Index PMI ve výrobě v březnu předběžně poklesl na 45,7 bodu, PMI ve službách vzrostl na 51,1 bodu a kompozitní index PMI předběžně vzrostl na 49,9 z únorových 49,2 bodu.

    - Německo: Index PMI ve výrobě v březnu předběžně poklesl na 41,6 bodu, PMI ve službách vzrostl na 49,8 bodu.

    - Polsko: Maloobchodní tržby v únoru -0,9 % m/m a +6,1 % r/r.

    - USA: Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti do 16/3 poklesly na 210 tis. Index výrobní aktivity v okolí Philadelphie v březnu poklesl na 3,2 z únorových 5,2 bodu. Index PMI ve výrobě v březnu předběžně mírně vzrostl na 52,3 bodu, ale ve službách PMI poklesl na 51,7 bodu. Prodeje starších domů v únoru vzrostly o 9,5 % m/m.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Koruna včera vůči euru oslabila a odevzdala většinu zisků ze středečního odpoledne po zasedání bankovní rady ČNB. V závěru čtvrtečního odpoledne se obchodovalo těsně pod hladinou 25,30 CZK/EUR. S odstupem jednoho dne lze říci, že ČNB koruně žádný výraznější impuls nedala. S poklesem sazeb o 50 bodů se dopředu počítalo, holubičí část bankovní rady (Frait, Holub) zůstává v menšině a nic zásadně nového na středečním zasedání nezaznělo. Vzhledem k absenci významnějších domácích makrostatistik může být do konce března koruna citlivější na čísla z eurozóny, především z Německa (včera výraznější pokles PMI ve výrobě). Horší data mohou korunu tlačit na slabší hodnoty.

    - USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru ve čtvrtek koruna oslabila těsně pod hladinu 23,30 CZK/USD v závěru odpoledne. Ztráty si koruna připsala i na měnovém páru s polským zlotým – 5,87 CZK/PLN ke konci čtvrtečního odpoledne.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn včera maďarský forint vůči euru oslabil k hladině 395 HUF/EUR. Polský zlotý včera mírně posílil a obchodování se přesunulo pod hladinu 4,31 PLN/EUR Únorové maloobchodní tržby v Polsku potvrdily prudší oživení spotřeby domácností na začátku letošního roku, což však v dubnu může přerušit skokové zdražení potravin (nulová sazba DPH na vybrané potraviny končí v Polsku na konci března).

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru euro od čtvrtečního rána oslabovalo po smíšených indexech PMI za březen (zlepšení PMI ve službách, ale zhoršení ve výrobě) a následně i odpoledne po lepších statistikách (nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti, Philly index) z USA. Oslabování eura lze však vnímat i jako korekci po prudkém posílení eura ve středu večer po zasedání amerického Fedu. V závěru čtvrtečního odpoledne se obchodovalo v blízkosti hladiny 1,086 USD/EUR. Z makroekonomických statistik má dnes potenciál obchodování na eurodolaru ovlivnit březnový index Ifo v Německu.

    Očekávaná data a události

    - Německo: Index podnikatelského klimatu Ifo (březen), Projevy centrálních bankéřů (ECB) - Buchová, Lane

    - Polsko: Míra nezaměstnanosti (únor), Peněžní zásoba M3 (únor)

    - USA: Projevy centrálních bankéřů (Fed) – Barr, Bostic

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube