Akcenta logo

    Ranní zprávy 23.2.2024

    23. 02. 2024

    Image

    Klíčové události

    • Eurozóna: Index PMI ve výrobě v únoru předběžně poklesl na 46,1 bodu, PMI ve službách vzrostl na 50 bodů a kompozitní index PMI vzrostl na 48,9 bodu. Spotřebitelské ceny HICP v lednu finálně -0,4 % m/m a +2,8 % r/r.
    • Německo: Index PMI ve výrobě v únoru výrazněji poklesl na 42,3 bodu, PMI ve službách vzrostl na 48,2 bodu.
    • Polsko: Maloobchodní tržby v lednu +0,4 % m/m (sezónně očištěno) a +3,0 % r/r.
    • USA: Index národní aktivity vydávaný pobočkou Fedu v Chicagu v lednu poklesl na hodnotu -0,3. Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti do 17/2 poklesly na 201 tis. Kompozitní index PMI v únoru předběžně poklesl na 51,4 z lednových 52 bodů. Prodeje starších domů v lednu vzrostly o 3,1 % m/m.

    Vývoj na devizovém trhu

    • EURCZK: Koruna vůči euru ve čtvrtek sice dokázala krátce posílit pod hladinu 25,30 CZK/EUR, avšak tyto zisky neudržela. Koruna tak včera nedokázala vytěžit více z pozitivní nálady na finančních trzích (akciové trhy v Evropě i v USA na historických maximech). Německý PMI ve výrobě dost výrazně poklesl a uvidíme, zda se toto promítne i do únorové důvěry tuzemských průmyslových firem, která bude zveřejněna dnes (v lednu důvěra v průmyslu citelně poklesla). Domácí makroekonomický kalendář byl včera prázdný a dnes budou zveřejněny únorové konjunkturální průzkumy, tj. indikátory důvěry podnikatelů a spotřebitelů.
    • USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru včera dopoledne koruna posílila pod hladinou 23,30 CZK/USD, avšak během odpoledne již jen ztrácela a v závěru odpoledne se pohybovala nad hladinou 23,40 CZK/USD. Na měnovém páru s polským zlotým se obchodovalo primárně v rozmezí 5,85 – 5,87 CZK/PLN.
    • EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn včera maďarský forint vůči euru oslabil na necelých 388 HUF/EUR ke konci čtvrtečního odpoledne. Polský zlotý se vůči euru i nadále pohyboval v rozmezí 4,31 – 4,33 PLN/EUR.
    • EURUSD: Na hlavním měnovém páru ve čtvrtek dopoledne sice euro posílilo na úroveň 1,088 USD/EUR, avšak velmi rychle tyto zisky zase odevzdalo a v průběhu odpoledne se obchodování vrátilo zpět k úrovni 1,08 USD/EUR. Únorové PMI indexy v eurozóně vzrostly výrazněji, než se očekávalo, avšak s výjimkou PMI ve výrobě v Německu, kde došlo k silnějšímu poklesu. Růst kompozitního PMI (služby a výroba) naznačuje, že se hospodářská situace eurozóny začíná mírně zlepšovat, avšak s vědomím, že se celkový index stále nachází pod neutrální 50 bodovou úrovní, tedy v pásmu kontrakce. Lednová inflace HICP v eurozóně byla finálně potvrzena na -0,4 % m/m a +2,8 % r/r. Z technického pohledu zůstává v krátkodobém horizontu pro obchodování na eurodolaru klíčová hladina 1,08 USD/EUR.

    Očekávaná data a události

    • ČR: Konjunkturální průzkumy (únor)
    • Eurozóna: Inflační očekávání spotřebitelů (únor), Projevy centrálních bankéřů (ECB) - Schnabelová
    • Německo: Hrubý domácí produkt (4. čtvrtletí) – finálně, Index podnikatelského klimatu Ifo (leden)
    • Polsko: Míra nezaměstnanosti (leden)
    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube