Ranní zprávy 24.06.2024

    24. 06. 2024

    Image

    Klíčové události

    • Eurozóna: Kompozitní index PMI v červnu dle předběžného odhadu klesl na 50,8 b. Dílčí index PMI ve zpracovatelském sektoru klesl na 45,6 b. Dílčí index PMI v sektoru služeb klesl na 52,6 b.
    • Německo: Kompozitní index PMI v červnu dle předběžného odhadu klesl na 50,6 b. Dílčí index PMI ve zpracovatelském sektoru klesl na 43,4 b. Dílčí index PMI v sektoru služeb klesl na 53,5 b.
    • USA: Kompozitní index PMI v červnu dle předběžného odhadu vzrostl na 54,6 b. Dílčí index PMI ve zpracovatelském sektoru vzrostl na 51,7 b. Dílčí index PMI v sektoru služeb vzrostl na 55,1 b. Index vývoje americké ekonomiky CB v květnu klesl o 0,5 % m/m. Prodeje starších nemovitostí v květnu klesly o 0,7 % m/m.

    Vývoj na devizovém trhu

    • EURCZK: České koruně se v závěru týdne na měnovém páru s eurem nedařilo. V průběhu odpoledne oslabila až do těsné blízkosti hranice 25,0 CZK/EUR (6týdenní minima české měny). Domácí makroekonomický kalendář byl prázdný, za pozornost dnes bude stát tuzemský červnový konjunkturální průzkum.
    • USDCZK & PLNCZK: Koruně se v pátek nedařilo ani vůči americkému dolaru a prohloubila tak ztráty z předešlých dnů. Krátce oslabila na hladinu 23,40 CZK/USD (minima české měny od začátku května). Mírně koruna oslabila také na měnovém páru s polským zlotým. Na konci odpoledne se pohybovala na hladině 5,78 CZK/PLN.
    • EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn maďarský forint zprvu vůči euru oslaboval k hladině 398 HUF/EUR, ztráty však později umazal a v závěru odpoledne probíhalo stejně jako ve čtvrtek obchodování v blízkosti úrovně 396,5 HUF/EUR. Polský zlotý v pátek zprvu posílil k hladině 4,32 PLN/EUR, zisky však odevzdal a odpoledne zakončil stejně jako předešlý den v blízkosti úrovně 4,325 PLN/EUR.
    • EURUSD: Na hlavním měnovém páru se dařilo americkému dolaru. Zatímco ráno se obchodovalo nad hladinou 1,070 USD/EUR, již po zveřejnění předběžných odhadů PMI z Německa a celé eurozóny společná evropská měna oslabila pod tuto úroveň. Dolar si pak zisky dokázal udržet, když PMI data z USA naopak dopadla lépe nežli tržní očekávání (výrobní sektor 51,7 b. vs. odhad 51,0 b.; sektor služeb 55,1 b. vs odhad 53,4 b.). Ačkoli dle souhrnných dat aktivita v evropském podnikatelském sektoru stále roste, došlo k výraznému zpomalení jejího tempa. Souhrnný index prudce klesl z 52,2 b. na 50,8 b. (tržní odhad 52,5 b.), ke zhoršení přitom došlo ve výrobním segmentu i ve službách. Aktivita ve službách však stále roste a tento růst prozatím stačil vykompenzovat propad ve zpracovatelském sektoru (45,6 b. – půlroční minimum).

    Očekávaná data a události

    • ČR: Konjunkturální průzkum (červen)
    • Německo: Index podnikatelského klimatu Ifo (červen)
    • Polsko: Maloobchodní tržby (květen), Peněžní nabídka M3 (květen)
    • USA: Index výrobní aktivity v okolí Dallasu (červen)
    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube