Akcenta logo

    Ranní zprávy 26.07.2024

    26. 07. 2024

    Image

    Klíčové události

    • Eurozóna: Růst peněžní zásoby M3 v červnu zrychlil na 2,2 % r/r z květnových 1,6 % r/r.
    • Německo: Index podnikatelského klimatu Ifo v červenci poklesl na 87,0 z červnových 88,6 bodu.
    • USA: Hrubý domácí produkt ve 2. čtvrtletí podle předběžného odhadu vzrostl o 2,8 % k/k anualizovaně. Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v červnu poklesly o 6,6 % m/m. Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti do 20/7 činily 235 tis.

    Vývoj na devizovém trhu

    • EURCZK: Koruna si vůči euru ve čtvrtek další ztráty nepřipsala a obchodování se v průběhu dne stabilizovalo lehce pod hladinou 25,40 CZK/EUR. V nejbližších dnech však podle nás stále nelze vyloučit, že koruna minimálně otestuje úroveň 25,50 CZK/EUR, tj. letošní nejslabší hodnotu z poloviny února. Domácí makroekonomický kalendář byl včera prázdný a podobně tomu bude i dnes. Včera členům bankovní rady České národní banky (ČNB) začala tzv. mediální karanténa (období během kterého se členové bankovní rady zpravidla veřejně nevyjadřují k měnovým otázkám). Bankovní rada ČNB zasedá příští týden ve čtvrtek (1/8) a podle nás zpomalí tempo snižování úrokových sazeb na 25 bodů.
    • USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru včera koruna posílila pod hladinu 23,40 CZK/EUR. Na měnovém páru s polským zlotým pokračovalo obchodování lehce nad hladinou 5,90 CZK/PLN.
    • EURHUF & EURPLN: Zbylé středoevropské měny včera v souhrnu za celý den vůči euru mírně posílily. Maďarský forint zamířil zpět pod hladinu 393 HUF/EUR a polský zlotý se v závěru odpoledne nacházel mírně pod úrovní 4,29 PLN/EUR.
    • EURUSD: Na hlavním měnovém páru se včera obchodovalo v relativně těsném rozmezí 1,083 – 1,086 USD/EUR, a to navzdory tomu, že na obou stranách Atlantiku byla zveřejněna zajímavá data. Dopoledne zklamal německý index Ifo, jehož hodnota v červenci poklesla na 87,0 bodu (nejslabší hodnota za poslední čtyři měsíce), přičemž k poklesu došlo v obou složkách – hodnocení současných podmínek i očekávání. V USA pozitivně překvapil předběžný odhad HDP za 2. čtvrtletí růstem o 2,8 % k/k anualizovaně. K růstu ekonomiky přispělo především zvýšení spotřebitelských výdajů, soukromých investic do zásob a nebytových fixních investic. Zároveň ve 2. čtvrtletí zvolnila inflace v americké ekonomice měřená deflátorem HDP. Dnes odpoledne mohou mít výraznější dopad na eurodolar čísla z USA v podobě PCE inflace a spotřebitelské důvěry. Případné zisky eura by podle nás měly být limitovány hladinou 1,09 USD/EUR.

    Očekávaná data a události

    • Eurozóna: Inflační očekávání spotřebitelů (červen)
    • USA: Jádrový deflátor výdajů na osobní spotřebu PCE (červen), Spotřebitelská důvěra podle Michiganské univerzity (červenec) – finální údaj
    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube