Akcenta logo

    Ranní zprávy 27. 03. 2024

    27. 3. 2024

    Klíčové události

    - Eurozóna: Projevy členů ECB: M. Muller: Jsme blíže k bodu, kdy může ECB začít snižovat sazby. Y. Stournaras: Pokud se inflace bude vyvíjet dle očekávání, vypadá to, že členové rady dojdou ke shodě, co se týče snížení sazeb na červnovém zasedání.

    - Německo: Spotřebitelská důvěra dle agentury GfK na duben roste na -27,4 b.

    - Maďarsko: Tamní centrální banka (MNB) snížila dle očekávání sazby o 75 bazických bodů, hlavní sazba nově na úrovni 8,25 %.

    - USA: Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v únoru vzrostly o 1,4 % m/m. Index cen nemovitostí v lednu klesl o 0,1 % m/m, meziročně vzrostl o 6,3 % r/r. Spotřebitelská důvěra se v březnu snížila na 104,7 b. Index výrobní aktivity z okolí Richmondu v březnu klesl na -11,0 b.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: České koruně se zprvu na měnovém páru s eurem dařilo, když posílila mírně pod hladinu 25,25 CZK/EUR. Odpoledne však zisky odevzdala a zakončila nad úrovní 25,30 CZK/EUR. V souhrnu tak oproti pondělku mírně oslabila.

    - USDCZK & PLNCZK: Podobný vývoj bylo možné sledovat také na měnovém páru české koruny a amerického dolaru. Zprvu se koruně podařilo posílit pod hladinu 23,25 CZK/USD, v závěru odpoledne však zisky odevzdala a pohybovala se nad úrovní 23,35 CZK/USD. V souhrnu tak oslabila. Vůči polskému zlotému se koruně nepodařilo umazat pondělní ztráty a zakončila na hladině 5,87 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se maďarskému forintu dařilo, na konci odpoledne se obchodovalo na hladině 396 HUF/EUR. Maďarská centrální banka (MNB) snížila dle očekávání úrokové sazby o 75 bazických bodů. Hlavní sazba je tak nově na úrovni 8,25 %. Úrokové sazby tak snížila již pošesté v řadě. Oproti předešlému snížení (o 100 bazických bodů) však zpomalila tempo snižování sazeb v souvislosti s oslabujícím forintem. Polský zlotý vůči společné evropské měně jen mírně oslabil, v závěru odpoledne se pohyboval na hladině 4,31 PLN/EUR.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru se dařilo dolaru, a to zejména v závěru odpoledne, kdy posílil k úrovni 1,083 USD/EUR. Po revidovaném meziměsíčním poklesu v lednu o 6,9 % příjemně překvapily americké objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, které v únoru vzrostly o 1,4 % m/m (tržní odhad +1,1 % m/m). Důvěra německých spotřebitelů na duben mírně vzrostla na -27,4 b. (z revidovaných -28,8 b. v březnu). Jedná se o nejvyšší hodnotu od začátku roku. Nutno však podotknout, že oživení spotřebitelské důvěry postupuje velmi pomalu.

    Očekávaná data a události

    - Eurozóna: Index ekonomického sentimentu (březen), Spotřebitelská důvěra – finální údaj (březen), Projevy členů ECB (Cipollone)

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube